Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts
Showing posts with label GENERAL AWARENESS. Show all posts

Monday, November 20, 2017

List of Miss World Winners (1951-2017)

Miss World 1951 - Kiki Haakonson, Sweden
Miss World 1952 - May Louise Flodin, Sweden
Miss World 1953 - Denise Perrier, France
Miss World 1954 - Antigone Costanda, Egypt
Miss World 1955 - Carmen Zubillaga, Venezuela
Miss World 1956 - Petra Schurmann, Germany

Miss World 1957 - Marita Lindahl, Finland
Miss World 1958 - Penelope Coelen, South Africa
Miss World 1959 - Corine Rottschafer, Holland
Miss World 1960 - Norma Cappagli, Argentina
Miss World 1961 - Rosemarie Frankland, United Kingdom
Miss World 1962 - Catharine Lodders, Holland
Miss World 1963 - Carole Crawford, Jamaica
Miss World 1964 - Ann Sidney, United Kingdom
Miss World 1965 - Lesley Langley, United Kingdom
Miss World 1966 - Reita Faria, India
Miss World 1967 - Madeiline Hartog Bel, Peru

Miss World 1969 - Eva Reuber Staier, Austria
Miss World 1970 - Jennifer Hosten, Grenada
Miss World 1971 - Lucia Petterle, Brazil
Miss World 1972 - Belina Green, Australia
Miss World 1973 - Marjorie Wallace, USA
Miss World 1974 - Anneline Kriel, South Africa
Miss World 1975 - Winelia Merced, Puerto Rico
Miss World 1976 - Cindy Breakspeare, Jamaica
Miss World 1977 - Mary Stavin, Sweden
Miss World 1978 - Silvana Suarez, Argentina
Miss World 1979 - Gina Swainson, Bermuda
Miss World 1980 - Kimberly Santos, Guam
Miss World 1981 - Pilin Leon, Venezuela
Miss World 1982 - Mariasela Lebron, Dominican Republic
Miss World 1983 - Sarah Jane Hutt, United Kingdom
Miss World 1984 - Astrid Herrera, Venezuela
Miss World 1985 - Hofi Karlsdottir, Iceland
Miss World 1986 - Giselle Laronde, Trinidad
Miss World 1987 - Ulla Weigerstorfer, Austria
Miss World 1988 - Linda Petursdottir, Iceland
Miss World 1989 - Andeta Kreglicka, Poland
Miss World 1990 - Gina Marie Tolleson, USA
Miss World 1991 - Ninebeth Jiminez, Venezuela
Miss World 1992 - Julia Kourotchkina, Russia
Miss World 1993 - Lisa Hanna, Jamaica
Miss World 1994 - Aishwariya Rai, India
Miss World 1995 - Jacqueline Aquilera, Venezuela
Miss World 1996 - Irene Skliva ,Greece
Miss World 1997 - Diana Hayden, India
Miss World 1998 - Linor Abargil, Israel
Miss World 1999 - Yukta Mookhey, India 
Miss World 2000 - Priyanka Chopra, India
Miss World 2001 - Ibiagbanidokibubo Asenite Darego—Nigeria
Miss World 2002 - Azra Akin—Turkey
Miss World 2003 - Rosanna Davidson, Ireland
Miss World 2004 - Maria Julia Mantilla Garcia, Peru
Miss World 2005 - Unnur Birna Vilhjalmsdottir, Iceland
Miss World 2006 - Tat’ana Kucharova, Czech Republic
Miss World 2007 - Zhang Zhi Li, China PR
Miss World 2008 - Ksenia Sukhinova, Russia
Miss World 2009 - Kaiane Aldorino, Gibraltar
Miss World 2010 - Alexandria Mills, USA
Miss World 2011 - Ivian Sarcos, Venezuela
Miss World 2012 - Wen Xia Yu, China PR
Miss World 2013 - Megan Young, Philippines
Miss World 2014 - Rolene Strauss, South Africa
Miss World 2015 - Mireia Lalaguna Royo, Spain
Miss World 2016 - Stephanie Del Valle, Puerto Rico 
Miss World 2017 - Manushi Chhillar, India

Sunday, August 6, 2017

List of Vice Presidents of India

 No.NameElectedTenure
1.Sarvepalli Radhakrishnan1952-195713 May, 1952 – 12 May, 1962
2.Zakir Husain196213 May, 1962 – 12 May, 1967
3.Varahagiri Venkata Giri
1967
13 May, 1967 – 3 May, 1969
4.Gopal Swarup Pathak196931 August, 1969 – 30 August, 1974
5.Basappa Danappa Jatti197431 August, 1974 – 30 August, 1979
6.Mohammad Hidayatullah197931 August, 1979 – 30 August, 1984
7.Ramaswamy Venkataraman198431 August, 1984 – 24 July, 1987
8.Shankar Dayal Sharma19873 September, 1987 – 24 July, 1992
9.Kocheril Raman Narayanan199221 August, 1992 – 24 July, 1997
10.Krishan Kant199721 August, 1997 – 27 July, 2002
11.Bhairon Singh Shekhawat200219 August, 2002 – 21 July, 2007
12.Mohammad Hamid Ansari2007 – 201711 August, 2007 – 10 August, 2017
13.Venkaiah Naidu201711 August, 2007 – Incumbent

Sunday, July 23, 2017

List of All the Presidents of India



No.
Name
Elected
Tenure
1.Rajendra Prasad1952-195726 January, 1950 – 12 May, 1962
2.Sarvepalli Radhakrishnan196213 May, 1962 – 13 May, 1967
3.Zakir Husain196713 May, 1967 – 3 May, 1969
4.Varahagiri Venkata Giri (Acting)3 May, 1969 – 20 July, 1969
5.Mohammad Hidayatullah*20 July, 1969 – 24 August, 1969
6.Varahagiri Venkata Giri1969
24 August 1969 – 24 August, 1974
7.Fakhruddin Ali Ahmed197424 August, 1974 – 11 February, 1977
8.Basappa Danappa Jatti (Acting)11 February, 1977 – 25 July, 1977
9.Neelam Sanjiva Reddy197725 July, 1977 – 25 July, 1982
10.Giani Zail Singh198225 July, 1982 – 25 July, 1987
11.Ramaswamy Venkataraman198725 July, 1987 – 25 July, 1992
12.Shankar Dayal Sharma
1992
25 July, 1992 – 25 July, 1997
13.Kocheril Raman Narayanan199725 July, 1997 – 25 July, 2002
14.A. P. J. Abdul Kalam200225 July, 2002 – 25 July, 2007
15.Pratibha Patil200725 July, 2007 – 25 July, 2012
16.Pranab Mukherjee201225 July, 2012 – 25 July, 2017
17.Ram Nath Kovind201725 July, 2017 – Incumbent

Wednesday, March 8, 2017

Chhattisgarh Patwari Exam Solved Question Paper (Exam Held on: 15-01-2017)

1. Which is not the objective of scrapping the Rs. 500 and Rs. 1000 notes? 
(a) To abolish black money 

(b) To eliminate corruption 
(c) To accelerate the economic growth 

(d) None of the above 
(Ans : c)

2. Which sector has more growth rate to accelerate the industrial growth of India in 2015-16? 
(a) Mining and Quarrying 

(b) Manufacturing 
(c) Electricity 
(d) Construction 
(Ans : c)

3. Which State has least population in India as per 2011 census? 
(a) Arunachal Pradesh 

(b) Sikkim 
(c) Goa 
(d) Mizoram 
(Ans : b)

4. Which of the following is not included in the term 'State' as defined in the Article-12 of the Constitution? 
1. Parliament 
2. State Legislature 
3. Union Judiciary 
4. State Judiciary (High Court) 
6. Union Executive 6. State Executive 
7. All local authorities of India 
8. All local authorities under the control of government of India 
(a) 1, 2 

(b) 3, 4 
(c) 5, 6 
(d) 7, 8 
(Ans : b)

5. In which of the following years the Non-cooperation movement was suspended by Mahatma Gandhi? 
(a) 1921 

(b) 1922 
(c) 1923 
(d) 1924 
(Ans : b)

6. How many parts are there in the Constitution? 
(a) 22 

(b) 23 
(c) 24 
(d) 25 
(Ans : d)

7. An important cash crop of Punjab is– 
(a) Cotton 

(b) Jute 
(c) Manila Hemp 
(d) Bajra 
(Ans : a)

8. What type of air pressure is found at the centre of cyclone? 
(a) Low 

(b) High 
(c) Medium 
(d) All of these 
(Ans : a)

9. Which of the following Governor-Generals Promulgated the policy of 'Subsidiary Alliance'? 
(a) Warren Hastings 

(b) Lord Cornwallis 
(c) Lord Wellesley 
(d) Lord Dalhousie 
(Ans : c)

10. The second battle of Panipat in AD 1556, was fought between whom of the following? 
(a) Akbar and Rana Pratap 

(b) Akbar and Hemu 
(c) Akbar and Hana Sanga 
(d) Akbar and Durgavati 
(Ans : b)

11. Who can remove the members of State Public Service Commission? 
(a) President 

(b) Governor 
(c) Supreme Court 
(d) State Legislature 
(Ans : a)

12. The filament of a bulb is made of– 
(a) copper 

(b) tungsten 
(c) aluminium 
(d) lead 
(Ans : b)

13. The human eye forms the image of an object at its– 
(a) cornea

(b) iris 
(c) pupil 
(d) retina 
(Ans : d)

14. What is correct about Appropriation Bill? 
1. It is introduced by Finance Minister. 
2. It is introduced in Lok Sabha. 
3. It can be amended by Lok Sabha. 
4. It is presigned by President. 
5. It gives the legal power to the government for expenditure. 
6. Cut motion can be introduced by the opposition. 
Code : 
(a) 1, 4, 6 

(b) 2, 4, 5 
(c) 2, 3, 5 
(d) 1, 2, 5 
(Ans : d)

15. Who of the following was the first Home Minister of Independent India? 
(a) Sardar Patel 

(b) Govind Ballabh Pant 
(c) Jagjivan Ram 
(d) Maulana Azad 
(Ans : a)

16. Which Five Year Plan will be end in 2016-17 in India? 
(a) 13th Five Year Plan 

(b) 11th Five Year Plan 
(c) 12th Five Year Plan 
(d) None of the above 
(Ans : d)

17. Which of the following includes the term 'Office of the Profit' in the context of membership of Parliament? 
(a) Whether government has power of appointment. 

(b) Whether government has the right to remove the holder of office. 
(c) Whether government pays the remuneration to the holder of office. 

(d) All of the above (Ans : b)

18. A citizen, who was declared disqualified to contest election by the supreme Court of India, even then she was appointed Chief Minister by the Governor and State. 
(a) Mayawati/Romesh Bhandari/Uttar Pradesh 

(b) Mamta Banerjee/NN Vora/West Bengal 
(c) Jayalalitha/Fatima Ali/Tarnil Nadu 

(d) Sheela Dixit/Najeeb Jung/Delhi 
(Ans : c)

19. Mauryan emperor Bindusara was the follower of which of the following religion? 
(a) Vedic religion 

(b) Buddhism 
(c) Jainism 
(d) Ajivika religion 
(Ans : d)

20. Which is not included in allied sectors of agriculture in India? 
(a) Crops 

(b) Livestock products 
(c) Forestry 
(d) Fisheries 
(Ans : a)

21. In which natural region, maximum diurnal range of temperature occurs? 
(a) Equatorial region 

(b) Western European region 
(c) Mediterranean region 
(d) Hot desert region 
(Ans : d)

22. The gas used in fire extinguisher is– 
(a) nitrogen

(b) sulphur dioxide 
(c) carbon dioxide 
(d) hydrogen 
(Ans : c)

23. Which type of wind belongs to loo? 
(a) Permanent wind 

(b) Periodic wind 
(c) Local wind 
(d) None of these 
(Ans : c)

24. Diphtheria is caused by following organism– 
(a) Fungus 

(b) Virus 
(c) Bacteria 
(d) Worm 
(Ans : c)

25. On which latitude is the sun vertically located on June 21? 
(a) Equator 

(b) Tropic of Cancer 
(c) Tropic of Capricorn 
(d) North Pole 
(Ans : b)

26. Gujarat is one of the chief producer of which of the following crop? 
(a) Wheat 

(b) Sugarcane 
(c) Bajra 
(d) Coconut 
(Ans : c)

27. A remote of a television is related to– 
(a) X-rays 

(b) Ultraviolet rays 
(c) Infrared signals 
(d) None of these 
(Ans : c)

28. What is correct about Finance Bill? 
1. It is presigned by the President. 
2. It can be' introduced in Rajya Sabha. 
3. It can be introduced in Lok Sabha only. 
4. Rajya Sabha can refuse to assent the Bill. 
5. In the position of deadlock President can summon for joint session of Parliament, 
28. President can't refuse to sign on the Bill. 
(a) 1, 2, 4, 5 

(b) 2, 3, 5, 6 
(c) 1, 3, 4, 5 
(d) 2, 4, 5, 6 
(Ans : d)

29. The weight of a body is measured maximum in– 
(a) air 

(b) water 
(c) hydrogen 
(d) nitrogen 
(Ans : a)

30. Which is the most appropriate criteria to measure the economic development of a nation? 
(a) Increase in Gross Domestic Product 

(b) Increase in Net National Income 
(c) Increase in Per Capita Income 

(d) Improvement in Human Development Index
(Ans : d)

31. Lime water contain– 
(a) calcium hydroxide 

(b) sodium hydroxide 
(c) calcium chloride 
(d) None of these 
(Ans : a)

32. In which of the following sessions in 1929, the Indian National Congress passes the resolution of 'Poorna Swaraj'? 
(a) Amritsar Session 

(b) Karachi Session 
(c) Lahore Session 
(d) Nagpur Session 
(Ans : c)

33. In which side of the continent, the Hot deserts are located? 
(a) Eastern 

(b) Western 
(c) Anywhere 
(d) Middle 
(Ans : b)

34. What is the loan limit of Kishor Bucket under Pradhan Mantri MUDRA Yojana? 
(a) Rs. 50000 

(b) Rs. 50000 to 5 lakh 
(c) Rs. 5 lakh to 10 lakh 
(d) None of the above 
(Ans : b)

35. Which of the following Vedas contains the famous Gayatri Mantra? 
(a) Rigveda 

(b) Samaveda 
(c) Yajurveda 
(d) Atharvaveda 
(Ans : a)

36. Elected President of America, Donald Trump was candidate of which party? 
(a) Democratic party 

(b) Republican party 
(c) Green party 
(d) Constitution party 
(Ans : b)

37. Which University of this State is associated with Management Technology? 
(a) Maharishi University 

(b) OP Jindal University 
(c) Ayush University 
(d) Guru Ghasidas University 
(Ans : a)

38. Which is the 5th country inducted in BRICS Nations? 
(a) Brazil 

(b) Russia 
(c) India 
(d) South Africa 
(Ans : d)

39. Who is the present Chief Justice of India? 
(a) YV Chandrachud 

(b) HL Dattu 
(c) TS Thakur 
(d) Jagdish Singh Khehar 
(Ans : d)

40. Areawise, what is the rank of Chhattisgarh State, in the country? 
(a) 6th 

(b) 9th 
(c) 10th 
(d) 11th 
(Ans : c)

41. World's longest tunnel Gotthard base is located in– 
(a) France 

(b) Italy 
(c) Switzerland 
(d) Germany 
(Ans : c)

42. Which of the following player hit three centuries in a calendar year? 
(a) Virat Kohli 

(b) Ricky Ponting 
(c) Brendon McCullam 
(d) All of the above 
(Ans : a)

43. Marwa thermal power plant is located in which district of this State? 
(a) Janjgir Champa 

(b) Raigarh 
(c) Bilaspur 
(d) Korba 
(Ans : a)

44. Which religion is associated with Losar festival?
(a) Jain 

(b) Buddha 
(c) Sikh 
(d) Hindu 
(Ans : b)

45. 'Ghumura' dance is a folk dance of which State? 
(a) Jharkhand 

(b) Arunachal Pradesh 
(c) Maharashtra 
(d) Odisha 
(Ans : d)

46. Sports to which Harjit Singh is associated with and he got fame from– 
(a) Athletics - Olympics 
(b) Swimming - Olympics 
(c) Hockey - Junior World Cup 
(d) Hockey - Asia Cup 

(Ans : c)

47. The country with which Seventh joint military exercise Ekuverin was done by India. 
(a) Sri Lanka 

(b) Bangladesh 
(c) Maldives 
(d) China 
(Ans : c)

48. How many countries have participated in 2016 Kabaddi World Cup? 
(a) 06 

(b) 10 
(c) 12 
(d) 08 
(Ans : c)

49. Match the following list–  
List I (Archaeological Excavation Sites) A. Pachrahi 

B. Sirpur 
C. Maheshpur 
D. Madkudeep
 
List II (District) 
1. Sarguja 

2. Kabeerdham 
3. Baloda Bazar 
4. Mahasamund
 
Code : 
A B C D 
(a) 2 4 3 1 
(b) 2 4 1 3 
(c) 2 1 4 3 
(d) 2 3 1 4 (Ans : b)

50. In this State under the Saur Sujala Scheme, farmers will be given which of the following in subsidised rate? 
(a) Solar cooker 

(b) Pump for irrigation 
(c) Gas cylinder 
(d) All of these 
(Ans : b)

51. The fort situated in which place of this State is known as 'Gaj Kila'? 
(a) Jashpur

(b) Sarguja 
(c) Bastar 
(d) Ratanpur 
(Ans : d)

52. At which of the following places in this State, the largest deposit of iron are exists? 
(a) Ravghat 

(b) Chhote Dongar 
(c) Bailadila 
(d) Rajhara 
(Ans : a)

53. Which of the following rail lines does not exist in this State? 
(a) Mumbai-Howrah 

(b) Raipur-Vishakhapatnam 
(c) Bilaspur-Katni 
(d) Raigarh-Puri 
(Ans : )

54. Which is called as 'jogi Bithai' in Bastar Dassahara? 
(a) Establishment of idol 

(b) Establishment of flag in chariot 
(c) Appointment of Pujari 

(d) Establishment of Kalash in the temple 
(Ans : b)

55. Which of the following was the first Maratha ruler in this State after the end of Kalchuri rule? 
(a) Bhaskar Pant 

(b) Raghuji Bhosla 
(c) Bimbaji Bhosla 
(d) Keshav Dinkar 
(Ans : c)

56. The main occupation of which tribe of this State is 'Bamboo craft'? 
(a) Halba 

(b) Kandara 
(c) Kathiya 
(d) Jhariya 
(Ans : a)

57. Which of the following was involved in the Raipur Conspiracy Case of 1942 in this State? 
(a) Maulana Abdul Raul 

(b) Ramgopal Tiwari 
(c) Paras ram Soni 
(d) Ratnakar Jha
(Ans : c)

58. In which of the following years, the British territories of this State were incorporated into a division of the Central Provinces? 
(a) 1858 

(b) 1862 
(c) 1870 
(d) 1872 
(Ans : b)

59. In which of the following years Raipur was made the capital of this state? 
(a) 1818 

(b) 1825 
(c) 1858 
(d) None of these 
(Ans : d)

60. Which of the following dynasties was the earliest during ancient period in this State? 
(a) Rajarshitulya Kula 

(b) Sharabhpuriya 
(c) Pandu 
(d) Nala 
(Ans : b)

61. To which of the following Zamindaris, the first martyr of this State Narayan Singh belonged? 
(a) Bilaigarh 

(b) Pendra 
(c) Gundardehi 
(d) Sonakhan 
(Ans : d)

62. Which of the following is the principal river of the Bastar Plateau in this State? 
(a) Indravati 

(b) Shivanth 
(c) Hasdo 
(d) Kanhar 
(Ans : a)

63. Who was one of the leader of this state imprisoned at the time of Raipur District Political Conference in March, 1922? 
(a) Pt. Sundarlal Sharma 

(b) Raul Khan 
(c) Pt. Ravishankar Shukla 
(d) Pt. Ramanand Dubey 
(Ans : c)

64. On which of the following rivers in this State, the Ravishankar Sagar Project has been situated? 
(a) Mahanadi 

(b) Shivnath 
(c) Hasdo 
(d) Indravati 
(Ans : a)

65. 'Sarhul' is the festival of which tribe of this State? 
(a) Uraon 

(b) Gond 
(c) Pradhan 
(d) Kanwar
(Ans : a)